Άρθρα

  • Home
  • /
  • “Πώς να απομακρύνετε τους γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς;” του Βασίλη Ζήντρου

“Πώς να απομακρύνετε τους γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς;” του Βασίλη Ζήντρου

Είστε εθισμένοι στη σοκολάτα ή δεν μπορείτε να αντισταθείτε όταν έχετε μπροστά σας το αγαπημένο σας σνακ;

Σχεδόν όλες οι γυναίκες και οι περισσότεροι άντρες βιώνουν ακριβώς το ίδιο συναίσθημα με εσάς και έχουν αυτή την έντονη επιθυμία να καταβροχθίσουν αυτούς τους πειρασμούς, προσθέτοντας έτσι εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες στη καθημερινή τους διατροφή.

Παρακάτω θα προταθούν μερικά μικρά και εύκολα τρικ, που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε πιο εύκολα συγκεντρωμένοι στο στόχο σας και να αποφύγετε τους εθιστικούς πειρασμούς που θα βρεθούν στο δρόμο σας.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου σας ωθεί να καταναλώσετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά.  Επιπλέον, αν και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, φαίνεται ότι η ανεπάρκεια του ύπνου μπορεί να κάνει την πράξη της κατανάλωσης φαγητού πιο ικανοποιητική για τον οργανισμό.

Σύμφωνα τώρα με μια πρόσφατη ανάλυση 11 ερευνών πάνω σ’ αυτό το θέμα, διαπιστώθηκε ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέθηκε με την κατανάλωση κατά μέσο όρο 385 επιπλέον θερμίδων την επόμενη μέρα.

Ελαττώστε το αλκοόλ

Όταν καταναλώνετε αλκοόλ και ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, παρατηρείται μια έντονη αφυδάτωση την επόμενη μέρα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα τώρα και με μια πρόσφατη βρετανική επιστημονική έρευνα, το αλκοόλ δημιουργεί στον εγκέφαλο ένα αίσθημα πείνας, ενεργοποιώντας έτσι τα εγκεφαλικά σήματα που λένε στον οργανισμό ότι πρέπει να καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Επιλέξτε μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση

Προφανώς και δεν υπάρχουν «απαγορευμένα» τρόφιμα. Μπορείτε ακόμα και όταν βρίσκεστε σε κάποια δίαιτα, να καταναλώσετε τρόφιμα τα οποία θα περιέχουν περισσότερες θερμίδες.

Εάν αρνείστε συνέχεια τις επιθυμίες σας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή που δεν θα είστε καλά συναισθηματικά ή που θα είστε κουρασμένοι ή που θα έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία της δίαιτας, θα υποκύψετε στο «απαγορευμένο» φαγητό και θα καταναλώσετε μάλιστα και μεγάλες ποσότητες.

Το κλειδί σ’ όλο αυτό λοιπόν, είναι να βρείτε μια πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή τροφίμου που θα ικανοποιεί την όποια επιθυμία σας εκείνη τη χρονική στιγμή.

Καταναλώστε αμύγδαλα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια χούφτα αμύγδαλα, μπορεί να βοηθήσουν να περιορίσετε την επιθυμία σας για κάποιο διατροφικό «πειρασμό», καθώς και να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις.

Επιπλέον, μια ακόμη μελέτη ανέφερε ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν 1,5 περίπου χούφτα αμύγδαλα σε καθημερινή βάση ως μέρος ενός καρδιαγγειακού υγιεινού διατροφικού σχεδίου, μείωσαν το λίπος στην κοιλιακή χώρα, καθώς και την περιφέρεια της μέσης, περισσότερο από εκείνους που έκαναν δίαιτα με τον ίδιο αριθμό θερμίδων αλλά χωρίς την κατανάλωση αμυγδάλων.

Καταγράψτε την πορεία σας μέσα στην ημέρα

Όταν καταγράφετε τι τρώτε και τι πίνετε είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε τις τυχόν παρασπονδίες που μπορεί να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή «ζυγίζετε» περισσότερο τις συνέπειες των επιλογών σας. Μελέτες στο παρελθόν έδειξαν ότι τα άτομα που καταγράφουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν, χάνουν έως και το διπλάσιο βάρος από τα άτομα που είναι σε δίαιτα αλλά δεν καταγράφουν αυτό που τρώνε.